top of page

Hoe is het DNA van het landschap van het Leuvenumse beekdal tot stand gekomen? 

Vanaf de voorlaatste ijstijd heeft het landschap zich langzaam ontwikkeld. Door zowel natuurlijke als menselijke invloed is het landschap gevormd tot hoe het landschap er op dit moment uitziet. Om te laten zien hoe en wanneer deze processen zijn gestart en geëindigd, is op deze website een beeld te zien van het ontstaan van het landschap. De website is opgebouwd uit het natuurlijke ontstaan, de historie en enkele legendes die uit het gebied komen. 

 

Natuurlijk ontstaan 

Om het natuurlijk ontstaan van het gebied te bepalen is een literatuuronderzoek uitgevoerd. Hiervoor is gekeken naar de belangrijkste componenten die het landschap hebben gevormd: klimaat, water, landschapsvormende processen en flora en fauna. De componenten hangen allemaal met elkaar samen en hebben elk hun eigen invloed gehad. In de pagina natuurlijk ontstaan is hierover een uitleg gegeven met tekst en kaarten. 

​

Historie 

De historie van het landschap gaat in op de menselijke invloed op het gebied en is opgedeeld in twee verschillende componenten: de historie aan de hand van kantelmomenten door de tijd en de historie aan de hand van landschapselementen in het gebied. De kantelmomenten geven een beschrijving van de belangrijkste menselijke invloeden per periode in de geschiedenis. De mensen hebben sporen achtergelaten welke tot nu zelfs nog zichtbaar zijn in het landschap. Dit zijn de landschapselementen waarvan de tijdsperiode is weergegeven met daarbij een kaart voor een korte uitleg over het ontstaan en gebruik. 

​

Legendes 

In het gebied komen enkele legendes vanuit de geschiedenis voor. Deze zijn te koppelen aan de landschapselementen die in het gebied aanwezig zijn. De legendes zijn een extra toevoeging aan de website om te laten zien dat landschappelijke elementen in vroegere tijden ook al een functie of mysterieus beeld hadden. 

​

Stamboom 

Bij de stamboom van het landschap komen de natuurlijke en menselijke invloeden op het landschap samen. De stamboom geeft door de tijd weer welke invloeden welk effect op het landschap hebben gehad. Om de stamboom weer te geven is per deellandschap een beek gemaakt met daarin uitmondend zijstroompjes die de tijdsperiode weergeven. Per tijdperiode zijn verschuivingen te zien in het landschap. In de pagina stamboom is de stamboom van het Leuvenumse beekdal weergegeven.  

Auteurs

Marco Rouwhof 

Willem Jongbloed 

Luuk van Elk 

​

Talitha van den Brink 

Maarten Klein

Mart Siebering 

Opdrachtgever

Hogeschool Van Hall Larenstein 

Landschappen met geschiedenis ontwikkelen

Larensteinselaan 26A Velp

Van-Hall-Larenstein-logo.png
bottom of page